Hae Märskyyn

Liikuntakykytestit 4.-6.5 Mäkelänrinteen Uintikeskuksen palloilusalissa. Katso video ja ohjeet tästä!

 

MÄKELÄNRINTEEN LUKIO

Mäkelänrinteen lukiossa on mahdollisuus suorittaa sekä yleislukio että urheilulukio. Koulu on Helsingin suurimpia lukioita. Koulussa on opiskelijoita noin 840, opettajia n. 50 ja valmentajia yli 60. Isona lukiona

Märsky tarjoaa monipuolista opetusta ja laajan kurssivalikoiman.

Märskyllä on vankka kokemus opetuksen järjestämisestä opiskelijalle mahdollisimman joustavaksi ja henkilökohtaisia valintoja suovaksi. Opiskelijoita kannustetaan oppimiskeskeiseen, vastuulliseen ja itsenäiseen tiedonhankintaan hyvässä sosiaalisessa ilmapiirissä.Valmennuksen ohella opiskelija voi painottaa opiskeluaan haluamallaan määrällä liikuntaa tai muita aineita kuten luonnontieteitä, kieliä, taiteita tai humanistisia aineita.

Opiskelu perustuu henkilökohtaiseen opintojen suunnitteluun ja valintoihin sekä vastuuseen omista

suorituksistaan. Opiskeluaika on valittavissa 2-4 vuoden mittaiseksi.

Lukiomme kieliohjelma:

A1-kieli: englanti, ruotsi, saksa, ranska, venäjä
B1-kieli: ruotsi
B2-kieli: englanti, saksa, ranska, venäjä
B3-kieli: saksa, ranska, venäjä, espanja, italia

LUKIODIPLOMIT

Koulussa on mahdollisuus suorittaa liikunnan, kuvataiteen ja musiikin lukiodiplomi.
 

ERITYISTEHTÄVÄNÄ URHEILULUKIO

Märsky on yksi maamme kolmestatoista urheilun erikoislukiosta. Urheilulukiomme on maamme johtava urheilulukio. Valmennusurheilijoita on noin 580. Urheilulinjalla on lajivalmentajat yli 20 lajissa ja ohjattua valmennusta 58 lajissa. Useissa lajeissa annetaan ohjausta yhteistyössä lajiliittojen ja seurojen kanssa. Koulun valmentajina on monia nuorten olympiavalmentajia. Valmennussopimuksia voidaan tehdä kaikissa lajeissa. Valmennusta annetaan pääsääntöisesti kolmena aamuna viikossa. Joissain lajeissa valmennusta voi olla viisi kertaa viikossa. Lukio-opintoihin valmennusta voi sisällyttää 12–18 kurssia. Valmennusta saavan opiskelijan opinto-ohjelmaan kuuluu valmennusopin kurssi. Opiskelija, jolla on ohjelmassaan valmennus, voi halutessaan jättää pois kahdeksan pakollista kurssia. Koulu tarjoaa opiskelijoille myös fysioterapia- ja urheilulääkäripalveluja sekä henkistä valmennusta.

KOULUN YHTEISTYÖTAHOT

Mäkelänrinteen lukio tekee yhteistyötä laajasti eri sidosryhmien kanssa. Tärkeimpiä kumppaneitamme ovat esimerkiksi:

Pääkaupunkiseudun Urheiluakatemia, Urhea

Koulumme koordinoi Urhean toimintaa. Urhea on kolmen kaupungin (Hki, Espoo ja Vantaa), yli kahdenkymmenen lajiliiton ja lähes kahdenkymmenen toisen ja korkea-asteen oppilaitoksen yhteenliittymä. Sen tarkoitus on auttaa huipulle tähtääviä lahjakkaita urheilijoita opintojen ja jatko-opintojen, valmennuksen sekä tarvittavien tukipalvelujen suhteen. Urhean kotisivut: www.urhea.fi

Suomen Olympiakomitea

Koulussa toimii useita nuorten olympiavalmentajia.

Urheilun lajiliitot, esimerkiksi Koripalloliitto

Helsinki Basketball Academy (HBA) toimii lukion osalta Mäkelänrinteen lukiossa.

Oulunkylän autokoulu

Toimii yhteistyössä koulun kanssa ja järjestää lukiossa autokoulun joka jaksossa.

 

HAKEMINEN MÄRSKYYN!

Yleislinja:80 opiskelijaa valitaan suoraan lukuaineiden keskiarvon perusteella.

Urheilulinja:130 opiskelijaa valitaan ns. urheilupisteiden perusteella. Pistemäärä on korkeintaan 20 pistettä. Se koostuu:

 • lukuaineiden keskiarvosta (mukaan lasketaan liikunnan arvosanat), josta voi saada enintään 10 pistettä
 • liiton tai urheiluseuran lausunnon tai hakijan selvityksen perusteella tulevista urheilupisteistä 1-6 pistettä. Urheilupisteisiin vaikuttavina tekijöinä voidaan ottaa huomioon urheilusaavutukset sekä urheilullinen tavoitteellisuus ja motivoituneisuus. (Tarkempaa tietoa lajiliiton pisteistä:http://www.noc.fi/huippu-urheilu/opinto- ja_uraohjaus/urheilijoiden_opiskelumahdollisu/)
 • oppilaitospisteet 1-4, tukee lajiliiton pisteytystä eri lajien parhaiden urheilijoiden sisäänpääsyn varmistamiseksi. Oppilaitospisteytyksessä voidaan huomioida mm. seuraavia seikkoja
  • koulun painopistelajit, lajivalikoimalajit ja muut lajit
  • lajin harjoittelu- ja valmennusolosuhteet ja mahdollisuudet
  • hakijan lukiokelpoisuus: kuntakohtainen lukion lukuaineiden keskiarvoraja (Helsinki 7.00) ja edellytykset lukio-opiskeluun
  • hakijan urheilullinen potentiaali ja monipuolisuus
  • muut merkitykselliset seikat (esim. ohjaus- tai valmennustoiminta)

Kun haet Märskyn urheilulinjalle, sinun pitää täyttää seuraavat lomakkeet:

 • Opintopolun hakulomake
 • urheilijan arviointilomake (ladattavissa koulun kotisivulta ja palautettava koululle)
 • Mäkelänrinteen lukion hakulomake (ladattavissa koulun kotisivulta ja palautettava koululle)
 • Yleisurheilijat täyttävät lisäksi Suomen urheiluliiton lomakkeen (ladattavissa koulun kotisivulta ja palautettava koululle)
 • ilmoittautuminen vapaaehtoiseen liikuntakykytestiin (ladattavissa koulun kotisivulta ja palautettava koululle)

Urheilupisteillä hakijoille järjestetään vapaaehtoinen liikuntakykytesti 4.5.–6.5.2015. Testissä hakijalla on mahdollisuus antaa lisänäyttöä osaamisestaan. Testiin ilmoittaudutaan erillisellä lomakkeella. Koulu tekee aikataulun, joka on nähtävillä koulun kotisivuilla viikolta 16 alkaen.Märskyyn voi hakea molemmilla  vaihtoehdoilla. Niistä voi asettaa esimerkiksi urheilunpuolen ykkösvaihtoehdoksi ja toiseksi vaihtoehdokseen yleislinjan.

Sporttikaksarikoulutus

Märskyssä on mahdollista yhdistää merkonomitutkinnon ja lukion. Liiketalouden opinnoista vastaa Helmi Liiketalousopisto. Opinnot toteutetaan Mäkelänrinteen lukion tiloissa. Opetuksessa painotetaan liikuntaa ja urheilua. Haku tapahtuu Helmen kautta!

Keskiarvorajat ja alimmat hyväksytyt pisteet

Yleislinja:

vuosi 2012 8.75
vuosi 2013 9.08
vuosi 2014 8.77

Urheilulinja:

vuosi 2012 15.73
vuosi 2013 16.08
vuosi 2014 15.8